Naast ons huurwoningencomplex in Charlotte (North Carolina) worden koopwoningen gebouwd en verkocht. Ryan Homes, een landelijke ontwikkelaar, bouwt daar (eerlijk is eerlijk) mooie woningen.

Koopwoningen ontwikkelaar Ryan Homes

Als verhuurders zijn we blij met de koopwoningen, want het maakt de wijk leuker en aantrekkelijker. Echter, we kijken ook met een andere reden naar het succes van de verkoop. De reden is dat wij daar nog 53 rijtjeswoningen aan het bouwen zijn. Na de zomer leveren wij de eerste woningen op en zal de verhuur van start gaan. De gemiddelde huur zal rond de $2.500 per maand komen te liggen voor een woning van ca. 150m2. Een prijs per vierkante meter die vergelijkbaar is met Nederland, maar dat terzijde.

Keuze van de koper
De vraag is natuurlijk of het voor huurders op dat prijsniveau niet beter is om te kopen. Een vraag die zich vrij eenvoudig laat beantwoorden als je een calculatie maakt. Bij een koopprijs van $425.000 en een rente van 6% zijn de maandlasten al bijna $2.700 per maand. Niet alleen de rente en aflossing weegt zwaar, maar ook de maandelijkse kosten die je als eigenaar moet betalen. Welke keuze ga je maken als aspirant koper? Blijf ik huren of ga ik kopen?

Bron: Zillow.com

Een brug te ver
Indien je gelooft in een stijgende markt en een langere tijd wilt blijven wonen op een specifieke locatie, dan is kopen zeker een optie. Je moet dan wel over USD 85.000 beschikken om de aanbetaling te kunnen doen. Wij weten dat de meeste huurders flexibiliteit in hun leven belangrijk vinden en dat zo’n aanbetaling echt een brug te ver is. Vandaar dat wij de verhuur van onze rijtjeswoningen positief inzien.

Door Taco Ulrich, Partner bij Westplan

Artist impression van het Westplan project Accent Woodlawn Townhomes, 53 rijtjeswoningen in Charlotte (NC).